Gesloten studies - Melanoom

Algemene info

Het melanoom is een zeldzame vorm van huidkanker waarbij ongeremde celdeling van de pigmentcellen plaatsvindt. Melanomen ontwikkelen zich aan de oppervlakte van de huid, meestal op een plek waar eerder een moedervlek heeft gezeten. Een melanoom kan op alle plaatsen van het lichaam voorkomen. Bij mannen komt een melanoom vaak voor op de bovenrug, bij vrouwen op de onderbenen.

Een melanoom kan ingroeien in omliggend weefsel. Daarnaast kan een melanoom, meer dan andere vormen van huidkanker, via de lymfebanen uitzaaien naar de lymfeklieren van de hals, oksels en liezen en via de bloedvaten naar andere delen van het lichaam.

Melanoomkanker.nl

Folder Inoperabel gemetastaseerd melanoom “Stichting Melanoom”

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelvormen die afhankelijk van het stadium worden toegepast bij het melanoom. De belangrijkste behandelvorm is operatie (chirurgie). Bij uitgebreide uitzaaiingen van het melanoom kan chemotherapie, immunotherapie of een doelgerichte behandeling worden overwogen; deze behandelvormen vallen onder de noemer systemische therapie. Bij chemotherapie krijgt u celdodende en celremmende medicijnen toegediend. Immunotherapie heeft tot doel de eigen afweer tegen de melanoom uitzaaiingen te bevorderen. Er zijn ook behandelingen die doelgericht uitgezaaide melanoomcellen aanpakken, waardoor de uitzaaiing wordt afgeremd; de medisch-oncoloog is de specialist op dit gebied.De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte en uw lichamelijke conditie. De behandeling wordt dus voor u persoonlijk binnen een behandelteam bepaald.

Deze website geeft informatie over behandelingen die bij huidkanker gegeven kunnen worden. Welke van deze informatie op u van toepassing is zal worden besproken in een persoonlijk gesprek met de internist-oncoloog. Samen met de oncologie-verpleegkundige/verpleegkundig specialist wordt uw persoonlijke behandeling toegelicht.

Folder KWF chemotherapie

Voorblad patiënteninformatie

Patiënteninformatie DTIC (Dacarbazine®) voor melanoom

Ipilimumab Patiënteninformatie

Patiënteninformatie Pembrolizumab

Patiënteninformatie Vemurafenib

Patiënteninformatie Dabrafenib

Patiënteninformatie Imatinib

Studies

Zoals in alle academische ziekenhuizen wordt ook in het Universitair Medisch Centrum Groningen medisch-wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit onderzoek kan gericht zijn op het vinden van betere methoden om een ziekte vast te stellen of te behandelen, of op het verwerven van meer inzicht in de werking van het lichaam en ziekteprocessen. Dergelijk onderzoek is alleen mogelijk met de medewerking van ‘proefpersonen’, hetzij patiënten of gezonde vrijwilligers. Mogelijk vragen wij uw hulp om aan een onderzoek mee te werken. U ontvangt dan informatie over het doel van het onderzoek waaraan u mee kunt doen, de te gebruiken onderzoeksprocedure en de voor- en nadelen ervan. Als u vindt dat u voldoende informatie hebt, kunt u beslissen of u aan het onderzoek wilt deelnemen. Deelname aan onderzoek is vrijwillig.

Tumor overzicht

Navigeer naar de volgende secties

I. Neo-adjuvant

Studies

    III. Curatief

    Studies
    • Geen Studies

    IV. Palliatief

    Studies
    • Geen Studies

    V. Gemetastaseerde ziekte/inoperabel