Hormonale therapie voor vrouwen

Acties

In het vrouwelijk lichaam wordt, zowel voor als na de overgang, in het vetweefsel en in de bijnieren het vrouwelijk hormoon oestrogeen gemaakt. Als u nog niet in de overgang bent, vindt ook oestrogeenaanmaak plaats in de eierstokken. Veel borsttumoren zijn gevoelig voor dit hormoon. Het tumorweefsel heeft dan receptoren voor oestrogeen. Of de tumor in uw borst receptoren voor oestrogeen heeft, kan worden aangetoond door het onderzoek van de patholoog op het tumorweefsel.

Het effect van oestrogeen in het lichaam kan worden geblokkeerd met medicijnen (zie de figuur). Deze behandeling wordt hormonale therapie genoemd (hoewel het eigenlijk een antihormonale behandeling is).

Bij hormonale therapie wordt het (effect van) oestrogeen in het lichaam op verschillende manieren geblokkeerd. De medisch oncoloog legt uit welke hormonale behandeling op basis van uw persoonlijke situatie wordt geadviseerd.

Bij hormonale therapie wordt het (effect van) oestrogeen in het lichaam op verschillende manieren geblokkeerd. De medisch oncoloog legt uit welke hormonale behandeling op basis van uw persoonlijke situatie wordt geadviseerd.

Borsttumoren die gevoelig zijn voor oestrogeen, reageren ook op hormonale behandeling.

Het blokkeren van het oestrogeeneffect kan onder andere met de volgende medicijnen:

  • Tamoxifen. Dit blokkeert de oestrogeenreceptoren.
  • Aromataseremmers, zoals anastrozol en letrozol. Deze medicijnen blokkeren de aanmaak van oestrogeen vanuit de bijnieren en het vetweefsel.

Vóór de overgang komt daar het uitschakelen van de eierstokken bij. Dit kan door medicijninjecties, zoals leuproreline of gosereline, of door een operatie.

Op basis van uw persoonlijke situatie wordt een advies gegeven over de hormonale behandeling. De medisch oncoloog legt u uit welk medicijn dit is, hoe lang u dit medicijn moet gebruiken en welke bijwerkingen u kunt verwachten.

De oncologieverpleegkundige/verpleegkundig specialist van de afdeling Medische Oncologie geeft u informatiemateriaal dat past bij uw specifieke situatie. Tijdens de hormonale behandeling wordt u begeleid door een medisch oncoloog en deze verpleegkundige.

Hormonale therapie bij borstkanker wordt niet gelijk met chemotherapie gegeven. Een combinatie met bestraling of doelgerichte therapie is wel mogelijk.

Meer informatie over hormonale therapie kunt u lezen in de brochure ‘Hormonale therapie’ van KWF Kankerbestrijding die u via de link onder aan deze pagina kunt downloaden.