Poliklinische behandelig met een folfusor

Folfusor

Wat is een folfusor?

De folfusor is een draagbaar medicatie systeem dat continue langzaam medicatie toedient. Het is ontworpen om uw behandeling zo aangenaam mogelijk te maken, zodat het mogelijk is om u medicatie te geven zonder dat u de dagelijkse activiteiten moet onderbreken.

Hoe werkt de folfusor?

Het ballonreservoir duwt de medicatie in de richting van de toedieningslijn en daarna door de infuuskatheter. De werking is gebaseerd op dat elastisch materiaal na uitrekking wil ‘terugveren’. Denk aan een gevulde ballon die vanzelf leegloopt als de opening geopend is. Aan het uiteinde van de toedieningslijn bevindt zich een kunststof gedeelte, de flowrestrictor genoemd. deze reguleert de snelheid waarop de medicatie wordt toegediend. De flowrestrictor is afgesteld op de temperatuur van de huid en dient voor de juiste werking op de  huid te worden geplakt.

Hoe kan ik zien dat de folfusor werkt?

De folfusor loopt erg langzaam leeg. Met name gedurende de eerste 22 uur is het moeilijk te zien dat de folfusor leeg loopt. De zwarte indicatielijnen geven een beeld van het verloop van de infusie. Als u twijfelt of de folfusor goed leeg loopt, neem dan contact op met de verpleegafdeling D2VA (050-361 44 36).
De folfusor is leeg als de acht ‘leegindicatoren’ aan de binnenkant van de ballon goed zichtbaar zijn. Zodra de folfusor leeg is hoeft deze niet onmiddellijk te worden afgekoppeld. Er zal geen vloeistof terug in de folfusor stromen.
De folfusor heeft een onknikbare toedieningslijn en is bestemd voor eenmalig gebruik.

Activiteiten met de folfusor

U krijgt een draagtasje waarin u de folfusor kunt meedragen.

  • De folfusor mag niet worden ondergedomepeld of in contact komen met een waterstraal. Tijdens het douchen wordt aangeraden de folfusor in een plastic zak te doen.
  • Zorg ervoor dat de folfusor op ongeveer dezelfde hoogte is als waar de connector is aangesloten. U kunt de folfusor onder uw kussen leggen tijdens het slapen. Tijdens het slapen mag de folfusor niet op de grond gelegd worden of boven het hoofd worden opgehangen. Dit beïnvloedt de inloopsnelheid.
  • Met de folfusor kan u de sportieve activiteiten blijven beoefenen, zolang de folfusor op kamertemperatuur blijft en niet blootgesteld wordt aan water.
  • De folfusor kan veilig gebruikt worden als er huisdieren in de buurt zijn. Zorg ervoor dat uw huisdier er niet in bijt of mee gaat spelen.
  • Met de folfusor kunt u gerust naar buiten. Zorg ervoor dat de folfusor niet wordt blootgesteld aan extreme warmte of lage temperaturen. De medicatie is gevoelig voor vrieskou, draag de folfusor in de winter daarom dicht tegen uw lichaam. De folfusor zelf kan niet goed tegen extreme warmte, leg hem dus niet in de volle zon.
  • Bescherm de folfusor tegen direct zonlicht.
  • U kunt veilig een vliegreis maken met een folfusor indien u beschikt over een voorschrift van u behandelend arts (douane controle). U dient de folfusor mee te nemen in de cabine  van het vliegtuig. Hij kan niet in het bagageruim vervoerd worden gezien de temperatuur daar.

Wanneer moet u contact opnemen met het UMCG?

Bij vragen of problemen met de folfusor moet u contact opnemen met de verpleegafdeling D2VA, deze is 24 uur per dag te bereiken via
050-361 44 36. Indien noodzakelijk zal de verpleegkundige u vragen naar het ziekenhuis te komen. Neem in elk geval contact op als:

  • De aansluiting met Luer lock connector niet goed is
  • De huid rond de insteekopening verdikt is
  • U pijn heeft rond de insteekopening
  • De folfusor beschadigd is
  • U het idee heeft dat de folfusor niet goed leeg loopt. Let op, dit is de eerste 22 uur moeilijk te zien.

Het afkoppelen van de folfusor

Het afkoppelen van de folfusor wordt gedaan door de thuiszorg.  Het ziekenhuis zorgt erbij de eerste kuur met folfusor voor dat de thuiszorg geregeld wordt. Deze komt de folfusor afkoppelen wanneer deze leeg is. De kuren daarna dient u zelf contact op te nemen met de thuiszorgorganisatie om door te geven wanneer u weer afgekoppeld kan worden.

Wegooien folfusor

De folfusor mag NIET in het gewone huisafval gegooid worden. Als u na het aansluiten van de folfusor naar huis gaat krijgt u een speciale zak mee. Hier moet de folfusor na het afkoppelen ingedaan worden. De zak dient goed dichtgeknoopt te worden. Bij uw eerstvolgende ziekenhuisbezoek (nieuwe kuur of controle) kunt u deze zak met folfusor meenemen. Deze wordt dan in het ziekenhuisafval gedaan.