TASTY-steering

Taste steering in patients with cancer who are treated with chemotherapy: a multicentre randomized intervention trial

Samenvatting

Smaak- en reukveranderingen komen geregeld voor bij patiënten die chemotherapie ondergaan. Deze veranderingen kunnen leiden tot minder plezier in eten, een verslechterde voedingstoestand en verminderde kwaliteit van leven.  Het doel van dit onderzoek is het effect van smaaksturing op het plezier in eten te onderzoeken bij mensen met kanker die smaak- en reukveranderingen ervaren tijdens chemotherapie.

Smaaksturing is een strategie om voeding aan te passen aan veranderingen in smaak en reuk. Eerst wordt het smaak- en reukvermogen in kaart gebracht aan de hand van vragenlijsten, smaakstrips en reukstokjes. Dit resulteert in een smaakprofiel. Op basis van het smaakprofiel krijgen patiënten gerichte adviezen om hun voeding aan te passen die aansluiten bij hun veranderde smaak en voorkeuren.  In dit onderzoek worden twee groepen met elkaar vergeleken: een groep die standaard zorg krijgt, en een groep die daarnaast thuis smaaksturing toepast via een online tool.

Inclusie vindt plaats VOOR start van chemotherapie, de interventie start tijdens chemotherapie zodra sprake is van smaakveranderingen. Mocht patiënt binnen 4 weken na de start van de chemotherapie geen smaak- of reukverandering ervaren, dan komt patiënt niet in aanmerking voor het onderzoek.

Inclusiecriteria

  • Leeftijd ≥ 18 en ≤ 70 jaar
  • Indicatie voor het starten van chemotherapie bij
    • Gemetastaseerd triple negatief mammacarcinoom
    • Gemetastaseerd testiscarcinoom
    • Stage II-IV diffuus grootcellig B cell lymfoom
  • Start chemotherapie binnen 6 weken
  • Inname van vast voedsel en drinken mogelijk
  • ≤50% van de aanbevolen dagelijkse inname in kcal bestaat uit drinkvoeding
  • Orale mucositis graad ≤2 (Common Terminology Criteria for Adverse Events, versie 5.0)
  • Alleen voor de interventiefase: subjectieve verandering in smaak sinds het begin van de chemotherapie

Exclusiecriteria

  • Aanwezigheid van smaak- en/of reukproblemen voor start van chemotherapie
  • Radiotherapie op hoofd-hals gebied (actueel of in voorgeschiedenis)
  • Sondevoeding of parenterale voeding
  • Chronisch (>1 maand) gebruik van corticosteroïden (>10 mg prednison per dag of equivalent)
  • Zwangerschap
  • Deelname aan ander onderzoek gericht op preventie of behandeling van smaak- en/of reukproblemen

 

Studiecoördinator

M.D. Douma, diëtist-onderzoeker
Afdeling Medische Oncologie
Tel. : 050-3616161 (toestel 63198)
E-mail: m.d.douma@umcg.nl

Dr. J.J. de Haan
Afdeling Medische Oncologie
Tel. : 050-3612821 (secretariaat Oncologie)
E-mail: j.j.de.haan@umcg.nl